Kraftfulla led extraljus behöver inte vara dyra

Kraftfulla led extraljus behöver inte vara dyra

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Extraljus

Jag blir konstant påmind  över hur svårt det är att hitta bra belysning till bilen på nätet. Det finns många återförsäljare som har en tendens att överdriva siffror som lumen och lux vilket försvårar jämförelsen mellan olika extraljus lampor. Till exempel så kan ett extraljus på 30W prestera betydligt bättre än extraljus på 60W förutsatt att lysdiod, optik och övriga komponenter håller hög kvalitet, vilket minimerar ljusförlust. En del extraljus har även en lägre effektförbrukning än vad som marknadsförs för att klara av den värmeutveckling som lysdioden avger. Ett bra exempel på detta är 185W extraljus som har en verklig effekt på cirka 70 till 90W. Men det går faktiskt att hitta bra extraljus lampor om följande kriterier uppfylls.

Ett led extraljus bör uppfylla följande:

  • Cree eller Osram lysdiod av hög BIN-kvalitet
  • God optik för maximalt ljusgenomsläpp
  • God kylning för att lysdioden ska kunna drivas på maximal effekt
  • En garanti som sträcker sig på 2 år eller längre

 

Billiga LED ljusramp bör dock undvikas

När vi talar om andra fordonslampor som ljusramper så är läget lite annorlunda. Till skillnad från runda extraljus så bör man absolut undvika en billig led ljusramp av många olika skäl. Led ljusramperna har en tendens gå sönder betydligt oftare på grund av dålig isolering av lamphuset. Ett fukt tränger in i ljusrampen är ett vanligt förekommande problem bland billigare modeller. Man bör därför lägga sig inom 2000:- klassen och uppåt för att sålla bort de sämre modellerna.